Gear- og motorolie

Vælg den rigtige olie til din motor! Tilførsel af motorolie til bilens indre dele er ekstremt vigtig, da det sørger for at mindske slitage og holde bilen ung og i god stand i længere tid. Det er bilens smøring og hjælp til at køre lettere og mindre anstrengt. Ud over at smøre motorens vitale dele sørger motorolie for at rense motoren og føre snavs væk, aflede varmen fra motoren og vedligeholde tætninger mellem cylindre og pakninger. Derudover forhindrer motorolien rustdannelse over tid og forlænger derved bilens levetid.

Men husk, der er forskel på motorolie!
Det er ikke ligegyldigt, hvilken olie du anvender til lige netop din bil. Bilens instruktionsbog fortæller dig, præcis hvilken olie du bør anvende. Overordnet set kan man dele typer af motorolie op i to: mineralsk olie og semi- eller fuldsyntetisk olie. I gamle dage kørte de fleste biler på mineralsk olie, men i dag kører de fleste biler på semisyntetisk eller fuldsyntetisk olie, som, i modsætning til mineralsk olie, er i stand til at tilpasse og ændre sin viskositet afhængigt af temperaturen. Derved kan en syntetisk motorolie sørge for, at din motor kan starte mindre ubesværet og snurre bedre i koldt vejr, og holde motoren i god stand over længere tid.

Ældre biler bruger mere motorolie!
Ligesom den ældre del af befolkningen skal der mere til at holde ældre motorer i gang og i fuldt vigør. Med andre ord, en ældre motor bruger mere motorolie end en nyere model. Semi- og fuldsyntetisk olie er en del dyrere end mineralsk olie; derfor bør man undersøge, om det bedre kan betale sig at investere i mineralsk olie, hvis bilen er meget gammel. Derudover bør man gøre sig klart, om der går lang tid imellem servicetjek af bilen. Hvis dette er tilfældet, bør man gå efter motorolie, der opfylder specifikationer for dette – også kaldet Longlife.

Diesel- og benzinmotorer er ikke ens!
Ligesom der er forskel på mennesker og deres behov, er der forskel på motorer. Dieselmotorer og benzinmotorer har behov for to forskellige typer motorolie. Dieselmotorer kræver en olie med lavere indhold af sulfat, aske, fosfor og svovl end benzinmotorer – derfor bør man altid tjekke bilens instruktionsbog for at finde den helt rigtige olie til bilens motortype.

Hvor ofte bør man tjekke bilens motorolie?
Som hovedregel bør man tjekke oliestanden for hver 1.000 km, men det står også udspecificeret i instruktionsbogen, hvor ofte olietjek er optimalt for den specifikke bilmodel. Dertil kommer, at man altid bør holde et vågent øje med bilens olieadvarselslampe på instrumentbordet og generelt kontrollere, at alt er, som det bør være. Kontrollér altid oliestanden flere gange på længere bilture – hvis der mangler motorolie i motorens vitale dele, kan det resultere i havari og totalskade. Motoroliens mærke kan godt variere fra gang til gang, men det anbefales for en sikkerheds skyld, at man anvender en motorolie med samme specifikationer som sidste gang, man påfyldte olie på motoren, da to typer olie med forskellige specifikationer kan forringe kvaliteten og virkekraften i motoren.

Find din motorolie i FDMs netbutik
I FDMs netbutik har vi et stort udvalg af motorolier med forskellige specifikationer, så du har mulighed for at finde den motorolie, der passer til lige netop din bil, og sørge for, at du kommer til at køre gnidningsfrit og havarifrit i en lang periode. Vi har motorolie i flere forskellige priskategorier, så du både kan få god motorolie på budget og eksklusiv motorolie, hvis du ønsker at være ekstra god ved din bil. Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kigge forbi fdm.dk, vores butik på Firskovvej 32 i Lyngby, eller ringe til FDMs supportafdeling på tlf. 70 13 30 40

Antal Pr. side Sorter
Top