Kølebokse

Kølebokse – vælg den rigtige afkøling! Når man skal på en længere bilferie eller campingferie, kan det være praktisk at medbringe en køleboks til drikkevarer og den medbragte mad. Grundlæggende er der tre forskellige funktionstyper af kølebokse, som dækker forskellige behov for afkøling af fødevarer i forskellige omgivelser:

- Absorptionskølebokse
- Kompressorkølebokse
- Termoelektriske kølebokse.

Når man skal vælge mellem disse tre typer, bør man gøre sig klart, hvilke behov køleboksen skal dække! Skal du på campingferie med adgang til gas og el? Skal du på bilferie ned til den varme del af Europa? Eller skal du på biltur rundt i Danmark? De forskellige typer af kølebokse har nemlig både fordele og ulemper, alt efter hvilke behov de skal dække.

Dæk dit behov med det rigtig valg af køleboks!
Absorptionskølebokse fungerer ved at bruge varme som kilde til at producere kulde til nedkøling. Det lyder indviklet, men det er relativt simpelt: Ved hjælp af et varmelegeme, en kondensator, en fordamper, en absorber og et reservoir omdannes varmen fra varmelegemet til kondensvand, der herefter bliver absorberet og ført ned i reservoiret. Herved efterlades den tørre og kolde luft, og dette er det kølende ’element’ i denne type køleboks. Denne type får energi via en ledning, og den kan både anvende gas og el som energikilde. Du har på denne måde mulighed for at bruge den på campingpladsen, på hotellet og på bagsædet i bilen. Derudover er denne type køleboks næsten helt lydløs og kan samtidig køle helt ned til 30-33 grader under den omkringliggende temperatur. Derudover er den prismæssigt det billige valg, da den kan fås til rigtig fordelagtige priser – ofte til halvdelen af prisen på kompressionskøleboksen, som bliver omtalt længere nede. Skal du på camping-/bilferie ned gennem Europa, er dette et rigtig fornuftigt og praktisk valg af køleboks, da den sagtens kan holde dine madvarer nedkølede – også ved høje omkringliggende temperaturer. Den har ingen termostat, men i og med at den er i stand til at nedkøle fødevarer 30-33 grader under normaltemperaturen, er det ofte tilstrækkeligt i langt de fleste situationer.

Kompressionskøleboksen er baseret på samme teknik som vores frysere og køleskabe i boligen. Den er termostatstyret og kan derfor holde en konstant temperatur uafhængigt af den omkringliggende temperatur – den har langt den bedste køleevne af de tre typer af kølebokse, hvorfor den helt klart også er i den dyre kategori. Den indbyggede kompressor larmer markant mere end absorptionskøleboksen, men hvis man er klar over dette faktum, kan man placere den et teoretisk sted. Det er det perfekte valg, hvis man har brug for både køl og frys ved meget høje temperaturer og samtidig ikke har uanet adgang til en strømkilde. Skal du ud og køre langt og ned i den varmere del af verden, er dette det helt rigtige valg. Hvis du skal på camping og har brug for et minikøleskab på turen, kan du med fordel vælge denne løsning. Til forskel fra absorptionskøleboksen er den i stand til at holde en konstant temperatur, uanset hvilken temperatur der er omkring boksen. Derved er man sikret, at fødevarerne altid er friske.

Den termoelektriske køleboks er i stand til at sænke temperaturen med op til 30 grader i forhold til den omkringliggende temperatur. Det gode ved denne køleboks er, at den er forholdsvis billig i forhold til de andre modeller, samtidig med at den vejer meget lidt. Den fungerer vha. elektrisk strømtilførsel, som lader en køleplade med keramiske elementer og derved leder varmen videre til en afledningsplade på ydersiden af boksen, som fjerner varmen fra selve boksen. Hermed skabes der et rum, hvor varmen bliver ledt væk og efterlader kulde. Et praktisk valg, hvis man gerne vil have en mobil køleboks, som er nem at håndtere og funktionel i dagligdagen.

Det rigtige valg – hårde facts
Herunder kan du se en mere detaljeret oversigt over de forskellige kølebokse.

Absorptionskøleboksen:
- Køleevne: 30-33 grader under udenomstemperaturen
- Lav pris
- Energikilde: gas og el
- Lydløs
- Praktisk på bilferien

Kompressorkøleboksen
- Køleevne: holder konstant temperatur uanset udenomstemperatur
- Høj pris
- Energikilde: el
- Højt lydniveau
- Termostatstyret
- Minikøleskab/fryser
- Praktisk på camping

Termoelektrisk køleboks
- Køleevne: 30 grader under udenomstemperaturen
- Mellempris
- Energikilde: el
- Lavt lydniveau
- Praktisk på bilferien 

Kølebokse hos FDM …
Hos FDM har vi udvalgt kølebokse fra bl.a. Dometic – en af markedets førende producenter. Der er både kompressorkølebokse og termoelektriske modeller blandt de udvalgte kølebokse, samtidig med at der er flere forskellige størrelser at vælge mellem. Kig nærmere på vores udvalg af kølebokse her i FDMs netbutik, eller kom forbi vores fysiske FDM butik på Firskovvej, og få vejledning om, hvilken køleboks der er optimal for dig og din familie!

Antal Pr. side Sorter
Top